1 Mai – MAIBAUM în Germania

În Bayern,  ziua de 1 Mai este sărbătoarea libertății. În limba germană această sărbătoare este numită ,,MAIBAUM”. Drept simbol, fiecare comunitate ridică mândră un stâlp (un trunchi de copac sau un pilon de oțel vopsit alb-albastru, în spirală) îl împodobește cu stegulețe, embleme ale breslelor tradiționale și distincții ale comunității. Cu cât stâlpul este mai înalt cu atât comunitatea este mai bogată și mai mândră.

76d8ece6c37488cdc31eb6880c17be1a

În ziua sărbătorii se adună întreaga suflare a localității în jurul COPACULUI DE MAI. Celor prezenți li se prind în piept flori, legate cu fundițe colorate, și cel mai curajos fecior se urcă în vârful stâlpului să agațe o coroană din crengi de brad proaspat, împodobită cu benzi alb si bleu – culorile steagului Bavarez.

Preotul sau primarul, rostește câteva cuvinte și serbarea este declarată deschisă. Începe parada costumelor populare și dansul. Se dau cep butoaielor cu bere si se pun cânaciori pe gratarul sub care sfârâie cărbunii încinși.

dsc02767

Un alt obicei pentru această noapte (păstrat la sate) este acela ca feciorii să pună ramuri sănătoase de mesteacăn, la poarta casei celei pe care o iubesc. Nu de puține ori s-a întâmplat ca o fată frumoasă să aibă dimineața, în fata casei, 2, 3 sau chiar 4 astfel de „declarații de dragoste”.

welcher-ort-hat-den-schoensten-maibaum-bis-heute-wird-der-baum-vielerorts-gemeinsam-aufgestellt-und-geschmuecktdsc02767

descarcare2_esentrinken

6_tanz3

Sursă text și imagini:

  • http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2010/04/freinacht.html
  • Google images

Articol de Mădălina Milea

Categorie :
Distribuie acest articol :